Politiekeurmerk Veilig Wonen

Politiekeurmerk Veilig Wonen; een veilig idee
Met woningbeveiliging kunt u alle kanten op. Camera’s, alarminstallaties, dubbele  deurvergrendeling. Het aanbod van maatregelen is zo groot en de prijsklassen lopen zo sterk uiteen, dat het niet gek is als u door de bomen het bos niet meer ziet. Wilt u zeker zijn van een goed beveiligde woning? Kies dan voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen  (PKVW).

Waarom het Politiekeurmerk Veilig Wonen?
Niemand zit op een inbraak te wachten. Toch scoort het overgrote deel van de woningen in Nederland een onvoldoende als het gaat om inbraakpreventie. ‘Als ze willen, komen ze toch wel binnen’, is een hardnekkig misverstand. Inbraakwerende maatregelen hebben wel degelijk effect. Zeker als ze zorgvuldig zijn uitgevoerd en goed op elkaar zijn afgestemd. Het PKVW ziet hierop toe. De kans op een geslaagde inbraak in een woning met een PKVW-certificaat ligt gemiddeld 50 procent lager dan in een woning zonder keurmerk. Bij woningen met gedateerd hang-en-sluitwerk kan dat verschil oplopen tot wel 90 procent. Niet voor niets geven veel verzekeraars een mooie korting op de inboedel- en opslagpremie van woningen die aan de PKVW-eisen voldoen.

Wat is het Politiekeurmerk Veilig Wonen?
Het PKVW is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Die eisen zorgen ervoor dat een inbreker meer tijd nodig heeft om een woning binnen te komen. De meeste inbraken worden namelijk gepleegd door ‘gelegenheidsinbrekers’. Zij willen maar één ding: snel en ongezien hun slag slaan. Aan goed verlichte woningen met stevig hang-en-sluitwerk en degelijke ramen en deuren hebben zij een hekel. Precies de zaken waar het Politiekeurmerk voor staat. Daarnaast draagt het PKVW bij aan het voorkomen van brand en zorgt het voor maatregelen die vandalisme en overlast voorkomen. Het PKVW wordt uitgevoerd door bedrijven die zich volledig hebben gespecialiseerd in dit keurmerk. De vakmensen die bij deze bedrijven werken, hebben de PKVW-opleiding afgerond. Zij weten dus precies hoe zij de maatregelen op een juiste manier toe moeten  passen.
PKVW-eisen in een notendop:
  • Gecertificeerd hang-en-sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels.
  • Verlichting bij de buitendeuren.
  • Zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat.
  • Rookmelders op iedere etage en op de juiste plek.

Wat zijn PKVW-producten en -maatregelen?
Producten met een SKG® (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) of ‘V’ logo voldoen aan de PKVW-eisen van inbraakpreventie. Het aantal sterren dat daarachter staat, geeft een indicatie van de inbraakwerendheid. Dit varieert van één ster (standaard inbraakwerend) tot drie sterren (extra zwaar inbraakwerend). Het aantal benodigde sterren hangt af van de afzonderlijke situatie. Want goede ​beveiliging komt altijd neer op een samenspel van verschillende maatregelen. Maatwerk dus. Beveiligingsexperts met een PKVW-opleiding leveren dit. Ook zijn zij op de hoogte van de laatste inbraakmethoden en beveiligingstechnieken. Als alle elementen van de woning aan de beveiligingseisen voldoen, komt de woning in aanmerking voor het PKVW-certificaat Beveiligde Woning. Dit certificaat is tien jaar geldig. Naast een certificaat, ontvangen de bewoners PKVW-stickers voor op het raam. Kwaadwillenden die zo’n sticker zien, bedenken zich wel twee keer om een poging tot inbraak te wagen.

Meer weten?

Als u meer wilt weten over PKVW, verwijzen we u graag door naar de website www.politiekeurmerk.nl. Hier vindt u meer informatie over het keurmerk.